Sağlık

Her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle ölüyor

Her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle ölüyor

Araştırmalar, 2021’de 529 milyon olan diyabet hastası sayısının 2050’de 1,3 milyarın üzerine çıkacağını öngörüyor. Dahiliye Uzmanı Prof. Dr., dünyada her 6 saniyede bir kişinin diyabete bağlı sorunlar nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Dr. Aytaç Atamer,  “Şeker hastalığının artmasının en belirgin nedenleri hareketsiz yaşam tarzı, doğal beslenme yerine hazır gıda tüketiminin artması, egzersiz alışkanlığının eksikliği ve artan strestir.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle diyabetle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığının, yetersiz beslenme ve hareketsizliğin yaygınlaşmasıyla birlikte görülme sıklığının hızla arttığını belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, diyabetin her yaş grubundan insanı tehdit ederken, dünyada her 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Diyabetle ilgili sorunlar nedeniyle dünya.

2040 yılında 650 milyon diyabet hastasının olacağı tahmin ediliyor

Prof., Dünya Diyabet Federasyonu’nun 2040 yılında dünya çapında 650 milyon diyabet hastası olacağını öngördüğünü, ayrıca dünyada kamuoyunca bilinen veya bilinmeyen 320 milyon prediyabet hastasının da bulunduğunu vurguladı. Atamer, “Şeker hastalığının artmasının en önemli nedenleri hareketsiz yaşam tarzı, doğal beslenme yerine hazır gıda tüketiminin artması, egzersiz alışkanlığının eksikliği ve artan strestir.” söz konusu.

Diyabette tam iyileşme sağlanamıyor

Diyabetin, pankreasın insülini gerektiği gibi üretememesi veya vücudun bunu gerektiği gibi kullanamaması sonucu kan dolaşımında glikoz birikmesi ve kan şekerinin yükselmesiyle ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Atamer, “Özellikle erken tanı döneminde diyabetin ilaçsız tedavisi ve yüzde 10’a varan kilo kontrolü sağlanırsa Tip 2 diyabet hastaları başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak hastalığın tam tedavisi sağlanamıyor. Diyabet hastalarında tedavi hastanın durumuna göre belirlenir. “Şeker hastalığını tedavi edecek doğal bir ürün henüz yok.” Şu şekilde konuştu:

Haftanın en az 5 günü en az 30 dakika düzenli yürüyüş yapılması gerekmektedir.

Prof. ayrıca günümüzde tip 1 diyabeti önleyecek aktif bir tedavi prosedürünün bulunmadığını da belirtti. Dr. Atamer şöyle devam etti:

“Tip 2 diyabet ve komplikasyonlarından korunmak için yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Aktif bir yaşam tarzı benimsenmeli, haftada en az 5 gün düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite yapılmalı, örneğin tempolu yürüyüş önerilebilir. “Fazla kilolar verilmeli, sigara tüketilmemeli, aşırı alkolden uzak durulmalıdır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu