Sağlık

Her dondurma masum değildir!

Yapay renklendiriciler çocuklarda davranış bozukluklarına neden olabilir

Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak üretilen dondurmaların protein, kalsiyum ve fosfor içerikleri sayesinde oldukça besleyici olduğunu söyleyen uzmanlar, bu koşulları sağlamayan ve doğal içerikli olmayan dondurmalara karşı tüketicileri uyarıyor. Fruktoz oranı yüksek dondurmaları tüketirken porsiyon kontrolü yapılması gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hülya Yiğit, aksi takdirde çocuklarda ve yetişkinlerde karaciğer yağlanmasına neden olabileceğinin altını çiziyor. İçeriğindeki yapay gıda boyalarının hiperaktif çocukları etkilediğine ve hiperaktivitesi olmayan çocuklarda bile davranış bozukluklarına yol açtığına dikkat çeken Yiğit, paketli dondurmalara alternatif olarak evde hazırlanabilen sağlıklı dondurmaları öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sağlıklı dondurma tüketimi hakkında bilgi verdi ve tekliflerde bulundu.

Sağlıklı dondurmalar besleyiciyken, paketlenmiş dondurmalar israfa neden olabilir.

Sağlık ve hijyen kurallarına uygun biçimde üretilen dondurmanın içerdiği protein, kalsiyum ve fosfor nedeniyle oldukça besleyici olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “En az vazgeçilmezimiz olan dondurma kadar besleyicidir. yaz aylarının lezzeti, sağlıklı içeriğe sahip olması, ambalajlı dondurmaların kıvamlı olması, hemen erimemesi ve kristalleşmeyi önleyici emülgatör ve stabilizatörlerin kullanılması kadar zararlı olması faydalıdır.” uyardı.

Yapay gıda boyaları hiperaktif çocukları etkiliyor

Yiğit, dondurma üretiminde, işlem ve depolama sırasında kaybolan doğal rengi geri kazanmak, bazen de düşük kaliteyi gizlemek için gıda boyaları ve renklendiricilerin kullanıldığını söylüyor. antosiyaninler, klorofiller, karotenler, riboflavin, karamel ve pancar kökü kırmızısı. Yapay gıda boyaları doğada bulunmaz, kimyasal sentez ile üretilir. Bu yapay gıda boyaları en çok astım, ürtiker, anjiyonörotik ödem, egzama gibi alerjik kökenli hastaları ve hiperaktif çocukları etkiler. İngiltere’de yapılan iki çalışmada; Gıdalarda kullanılan dört çeşit boyanın hiperaktivitesi olmayan çocuklarda dahi davranış bozukluklarına neden olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler Yönetmeliği’nde bu boyaların hangi boyutlarda kullanılabileceği belirtilmiştir. Koyu renkli dondurmalar çocukların daha çok ilgisini çekse de dondurma seçiminde daha doğal bir görünüme dikkat edilmelidir.” açıklama yaptı.

Dondurma yüzeyindeki buz kristali olası gıda zehirlenmesini gösterir.

Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve mikrobiyal üreme ihtimalinin olmaması için -18 derecede uygun koşullarda saklanmasının değerine değinen Yiğit, “Özellikle açıkta satılan dondurmalar tercih edilirse daha çok tüketilir. dondurmanın yüzeyinde buz kristali olmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü bu durum dondurmanın eriyip tekrar donmuş olabileceğine ve içinde gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin üremesi için ortam oluşmuş olabileceğine işaret eder. Bu nedenle dondurma alırken güvenilir marka ve satıcılara yönelmekte fayda var.” dedi.

En kaliteli dondurma, keçi sütü ve salep kullanılarak hazırlanan dondurma

Sağlıklı dondurmanın püf noktalarından bahseden Yiğit, “Kaliteli bir dondurma oda sıcaklığında en az 10 veya 15 dakika erimeden kalmalı ve eridiğinde pürüzsüz homojen bir sıvı haline gelmelidir. Keçi sütü ve salep kullanılarak hazırlanan Maraş dondurması en özgün ve kaliteli dondurmalardan biridir. söz konusu.

Sağlıklı dondurma alternatifleri evde hazırlanabilir

Ambalajlı dondurmaların çoğunlukla yüksek oranda şeker ve fruktoz şurubu içerdiğinin altını çizen Yiğit, “Doymuş yağ oranı da yüksek. Bu dondurma türü tüketilirken porsiyon kontrolü sağlanmazsa yüksek fruktoz içeriği nedeniyle çocuklarda ve yetişkinlerde karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle paketli dondurmalara alternatif olarak evde mevsim meyveleri, süt ve yoğurt kullanılarak sağlıklı dondurma alternatifleri oluşturulabilir. Ayrıca şekilli buz kalıpları kullanarak çocukların ilgisini canlı tutabilirsiniz.” sözlerini bitirdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-kemaliye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu