Ekonomi

Yatırımcıları korkutan kripto gerçeği: Yarısı yok oldu!

hafta boyunca “CoinGecko” kripto para yatırımcıları için oldukça rahatsız edici bir rapor yayınladı. Raporda yer alan bilgilere göre 2014 yılından bu yana listelenen 24 binin üzerinde kripto paranın 14 bini ortadan kayboldu. Bu sayıyı 2021 yılından itibaren baz alırsak 5 bin 724 gibi yüksek bir rakamla karşılaşıyoruz.

bir kripto para birimine “başarısız”veya “ölü” Bunu söyleyebilmek için uyulması gereken bazı koşullar var. Bunlar; Şirketlerin son 30 gün içerisinde herhangi bir ticari faaliyette bulunmaması halinde, kote oldukları borsadan çıkarılmaları gerekmektedir. “listeden çıkar”yapılması gereken.

ZOMBİ PARALARI VAR OLMAYA DEVAM EDİYOR

Kaybolan paralar arasındaki ilişki hareketsizliktir. Ancak birçok borsada ortalama 200-250 dolarlık board hacmiyle iade edilen coinler de mevcut. Her ne kadar resmi olarak mevcut görünse de bu panolarda mal satışı mümkün değildir. Bu nedenle aslında “ölü”Coin sayısının resmi rakamların oldukça üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

SEC GERÇEKTEN DOĞRU MI?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu, kripto para yatırımcıları tarafından sıklıkla eleştiriliyor. Bunun nedeni ise Lider Gensler’in kripto varlıklara güvenmediğini her fırsatta beyan etmesi ve piyasa deyimiyle, “FUD”yapmak…

Mevcut tabloya baktığımızda SEC’in çok da yanılmadığını görüyoruz. Kripto dünyasında ortaya çıkan projelerin birçoğu kısa vadeli kâr amacıyla binlerce mağduru geride bırakıyor.

2021 ve 2017 boğa piyasalarında piyasaya sürülen kripto para birimlerinin başarısızlık oranı tam olarak yüzde 70.

YÖNETMELİK SORUNU ÇÖZECEK Mİ?

Hayır çözemez. Çünkü hem yurt içinde hem de yurt dışında uygulanması planlanan düzenlemeler, coin ve token projelerini değil, borsaları kapsayan kuralları içeriyor.

Listelenen coin ve tokenlerin sorumluluğu yasal olarak listelendikleri borsalara ait değildir. Ancak yatırımcılar borsaların lansmanından önce yapılan kapsayıcı sözleşmelerle mağduriyetlerin önüne geçebiliyor.

Bazı borsalar, yeni listelenmeden önce önceden satılan birimlerin yüzde 40’ının veya daha fazlasının listede bırakılmasını gerektirir. Bu, yönetim kurulunda güçlü likiditenin yanı sıra yatırımcıya mal satma özgürlüğü/güvenliği sağlar.

KAYNAK: NTV

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu