Haber

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye ekonomisi son 13 çeyrekte büyümeye devam etti

TİCARET Bakanı Ömer Bolat, DEİK Ticari Diplomasi Ödül Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Bolat, “‘Türkiye Yüzyılı Projesi’ çerçevesinde DEİK ailesinin, özel sektör kuruluşlarımızın ve iş insanlarımızın, kamu teşkilatımızın yoğun çabalarıyla ekonomik alanda umut verici rakamlara ulaşmayı başardık” dedi. İhracatımızdaki büyüme 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 artarak 9 ay sürdü. “Ortalama yüzde 4,7 büyüme yakaladık. Bu, Türkiye ekonomisinin son 13 çeyrekte de büyümeye devam ettiği anlamına geliyor” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şişli’de bir otelde düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ticari Diplomasi Ödül Töreni’ne katıldı. Tören öncesinde DEİK İş Kurulları 2023 Seçmeli Olağan Genel Kurul Toplantıları gerçekleştirildi. DEİK çatısı altında; Afrika, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Asya Pasifik, Türkiye – Avrasya, Avrupa, Orta Doğu – Körfez ve Sektörel İş Kurullarının yeni dönem liderleri ve yürütme kurulu üyeleri seçildi. Ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DEİK Lideri Nail Olpak, DEİK İş Kurulu Liderleri, İcra Kurulu Üyeleri ve iş insanlarının katılımıyla ticari diplomasi sanatının istekli temsilcileri 6 kategoride 12 ödülle ödüllendirildi.

“DÜNYA TİCARET YÜZDE 5’TEN FAZLA ORANDA GÖSTERDİ”

Türkiye’nin 2023 yılındaki ticari faaliyetlerini anlatan Bakan Bolat, “Burada salgın var, ardından ticaret savaşları, gıda ve enerji savaşları, Rusya-Ukrayna savaşı. Ardından enflasyonla mücadele ve İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik vahşi saldırıları var. birçok soruna neden oldu.” Zorlu 4 yılı geride bıraktık. Yeni bir yıla girdik. 2024 yılının ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlı ve sağlıklı bir yıl olmasını diliyorum. Küresel ölçekte yaşanan bu jeopolitik gerilimler ve bunun yarattığı ağır enflasyon dalgası ile küresel ticarette yaşanan daralma, küresel ekonomideki sakinlik ve enflasyonla mücadele Finansal sıkıştırma tedbirleri, gerçekten de dünya ekonomisinde aksaklıklara yol açmıştır. Türkiye olarak bunu dış pazarlarda da yoğun bir şekilde hissediyoruz. Burada dünya ticaretinin yüzde 5’ten fazla daralması, dünya ekonomisinin büyüme hızının yüzde 3 ve altına gerilemesi, istihdamdaki olumsuz durumlar, 2023 yılı “Bunları geride bırakırken hatırladığımız önemli etkilerdi, “dedi.

“İHRACATIMIZ 2023’TE YÜZDE 5,9 ARTTI”

Ticaret Bakanı Bolat, “Ülkemiz 100’üncü yılını geçti. Bu noktada inşallah başlattığımız ‘Türkiye Yüzyılı Projesi’ çerçevesinde 2023 yılında ekonomik alanda ümit verici rakamlara ulaşmayı başardık. DEİK ailesinin, özel sektör kuruluşlarımızın ve iş insanlarımızın, kamu kurumlarımızın yoğun emekleriyle 2023 yılının üçüncü çeyreğinde ihracatımızda büyüme yüzde 5,9 arttı ve 9 ayı ortalama yüzde 4,7 büyümeyle geçirdik. Türkiye ekonomisinin son 13 çeyrekte büyümeye devam ettiğini, Almanya’nın yüzde 0,6, Avrupa bölgesinin ise yüzde 0,5 büyüdüğü bir tabloda, yüzde 4,7’lik büyümemiz Türkiye olarak sevindirici. Öte yandan 2’nci sırayı da koruduk. G20 ülkeleri arasında yerimizi aldık. 9’uncu ay sonu itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir rakamımız 1 trilyon 75 milyar doları aştı. İnşallah TÜİK 1 Mart’ta büyüme rakamlarını açıkladığında 1 trilyon 100’e ulaşacağız.” Milyar doları aştığımızı görüyoruz” dedi.

“TURİZMDE 4’ÜNCÜ BÜYÜK ÜLKEMİZ”

Bakan Bolat, “Bu anlamda sektörlere baktığımızda Türkiye ihracatta önemli rakamlara ulaştı. Önemli sektörlerimizde dünyanın neresinde olduğumuzu size göstereceğim. Dünyanın en büyük 4’üncü ülkesi konumunu tamamlayacağız” dedi. Dünya turizmi 2023 yılında 55 milyon turist sayısına ulaşacak. Turizm geliri açısından ise ilk 9 ayda 41,4 milyar dolar.” Ama inşallah yılı 50 milyar dolar ciroyla kapatarak dünyada 7. sırada yer alacağız. Otomotiv bölümümüz Cumhuriyet tarihinin en yüksek üretim ve iç pazar satışıyla ihracat satış adedini kırdı. 1,5 milyon araç üretimi, 35 milyar dolar ihracat ve 1 milyon 256 adet satış. 1.000 adetlik ticari araç satışıyla iş piyasasında rekor kırdık. Dünyada 13’üncü, Avrupa’da ise 4’üncü sıradayız. Lojistik sektöründe yılı 36 milyar dolar ihracat, 40 milyar dolar ile kapatacağız. Lojistikte de toplam 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğümüz var. Dünyada 11’inci, Avrupa’da ise 5’inci sıradayız. Oyun sektörüne 2023 yılında 362 milyon dolarlık yabancı yatırım geldi. Dünyada en fazla yabancı yatırım alan 4’üncü ülkeyiz. Seramik sektöründe 1,4 milyon dolarlık ihracatla dünyada 7’nci sıradayız. 135 ülkede, toplam 502 milyar dolar değerinde 12 bin 71 proje kazanan, müteahhitlik alanında dünya 2. sırasında yer alan bir ülkeyiz. 2023 yılını 27,5 milyar dolarlık müteahhitlik proje kazancıyla kapattık. Yine sektörümüz yurt dışında gerçekten ivme kazandı. Ayrıca tarım ihracatında da 31,5 milyar doları aştık. Makine ürünleri ihracatında 26 milyar dolar civarına ulaştık. Bunlar geleceğe dair umut verici rakamlarımızdır” dedi.

ineboluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu