Haber

Üretken Arı Evi kapılarını açtı

150 yıl önce ‘Arı Kovanı’ olarak kullanıldığı düşünülen tarihi yapıyı kamulaştırıp restore eden Nilüfer Belediyesi, müze olarak düzenlediği mekanı ‘Arı Evi’ olarak ziyaretçilere açtı. Kültürel mirasa sahip çıkan Nilüfer Belediyesi, Ürünlü’de 100-150 yıl önce ‘Arı kovanı’ olarak kullanıldığı düşünülen tarihi yapıyı restore ederek yeni çehresine kavuşturdu. Kamulaştırılarak restore edilen tarihi binada, bal ve arıcılığın tarihi kronolojik olarak metin ve görsellerle ziyaretçilere sunulurken, binanın bir bölümü de bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik çeşitli eğitim, atölye ve etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. .

Ürünlü Arı Evi’nin açılışı yoğun katılımlı bir törenle gerçekleştirildi. Açılışa Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, Bursa Edebiyat ve Sanat Derneği Başkanı Bülent Elitok ve Yönetim Kurulu üyeleri, arıcılıkla ilgili faaliyet gösteren birlik, dernek ve kooperatif üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Nilüfer Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterileriyle renklenen açılışta Eserli Muhtarı Kadir Beki, bölgeye kazandırdıkları projeden dolayı Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet ve ekibine teşekkür etti. Nilüfer’deki kültürel mirasın korunmasına önem verdiklerini belirten Başkan Turgay Fazilet, “Çok değerli bir kültürel mirasımız var. Bir yandan arkeolojik kazılarla yeraltındaki bu değerleri ortaya çıkarmaya çalışırken, bir yandan da yer üstünde kalan kültürel değerleri de koruyoruz. Eserli Arı Evi çalışmalarımızdan biriydi. 100-150 yıl önce ‘Arı kovanı’ olarak kullanıldığı sanılan bu tarihi yapıyı keşfettiğimizde çok heyecanlandık. Duvarları arıların bal yapması için doğal kovanlara dönüştürülen ev, Anadolu’da ender görülen bir geleneği günümüze taşıyor. Antik çağda kutsal sayılan arı ve bal geleneğinin günümüze kadar geldiğini bu mimari yapıyla gördük. “Bu kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması amacıyla binayı millileştirerek tarihi yapıyı restore ederek arıcılığın tarihinin ve faaliyetlerinin anlatıldığı bir ‘Arı Evi’ haline getirdik” dedi.

Projenin farklı etkinliklere de ev sahipliği yapacağını vurgulayan Önder Turgay Fazilet, “Müze olarak düzenlenen ve ziyaretçilere açılan bu yerde, antik çağlardan günümüze arıların, balın ve arıcılığın tarihinin gelişimi anlatılıyor. ziyaretçilere kronolojik olarak metin ve görsellerle sunulmaktadır. Buradaki ikinci binayı da bu bölgedeki kadın ve çocuklara ayırıp burada çeşitli eğitimler, atölyeler ve etkinlikler düzenlemeyi planlıyoruz. Etkin bir şekilde kullanacağımız bu bölüm çocukların arıların yaşamını ve ekolojik döngüdeki yerini bilgi ve oyunlarla deneyimleyerek öğrenebilecekleri bir sosyal alan olacaktır. “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Önder Turgay Fazilet ve beraberindekiler Eserli Arı Evi’nin açılışını yaptı. Restore edilerek özgün bir görünüme kavuşturulan tarihi yapı içerisinde; Kerpiçten yapılmış ve ayrıca kil ile sıvanmış kovanlar vardır. Üç bölümden oluşan binanın ana kısmı müze olarak tasarlanırken diğer bina; Bölgedeki kadın ve çocuklara yönelik el sanatları, tel kırma, nakış, giyim, drama ve fotoğrafçılık gibi alanlarda eğitim faaliyetlerinin verileceği atölyeler şeklinde düzenlendi. Tarihi binanın bir kısmı BUYAZ (Bursa Edebiyat ve Sanat Derneği) Derneği’ne tahsis edildi. Bu bölüm çeşitli edebi sohbetlere ve atölyelere ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

tirebolu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu