Haber

Türkiye’nin zor tercihi: Depreme karşı ne yapılmalı?

Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında 300 binden fazla binanın hasar gördüğü, resmi verilere göre 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiği, 107 bin 204 kişinin de hayatını kaybettiği belirlendi. yaralı. depremden etkilenen 11 ilden insanlar farklı illere göç etmek zorunda kaldı.

24 Nisan prestijiyle, resmi bilgilere göre depremden etkilenen illerde 449 çadır ve 313 konteyner kent alanı oluşturuldu. Bu alanlarda 783 bin 411 çadır, 75 bin 879 konteyner kuruldu. 2 milyon 537 bin 868’i çadır kentlerde, 145 bin 694’ü konteyner kentlerde olmak üzere toplam 2 milyon 683 bin 562 depremzede geçici barınaklarda yaşamlarını sürdürüyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN AFAD VE KIZILAY’A TEPKİSİ

Depremlerin ardından hükümetin ve kurumların arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerindeki yetersizliklerine yönelik eleştirileri yarın yapılacak seçimler öncesi siyasilerin ana gündem konularından biri oldu. AFAD’ın yetersizliği ve kurtarma çalışmaları için ordunun yönlendirilmesindeki gecikme de en çok eleştirilen konular oldu.

Depremlerin ardından depremden etkilenen illerde yapılan yardım ve kurtarma çalışmalarına muhalefet partisi başkanları ve belediye başkanları katıldı. “Arama kurtarma görevlisi olan madencilerimizin sevkinde maalesef geç kalındı. Kısacası her iddiada olduğu gibi bunda da başarısız oldular. Devletin nasıl yönetildiğini bilmiyorlar. Vallahi biliyorlar. Bilmiyorlar, bilmiyorlar. Çok açık söyleyeyim. Bu sürecin en önemli sorumlusu varsa o da Erdoğan’dır.” 20 yıldır ülkeyi depreme hazırlamayan bu hükümettir. Bu yüzden onunla görüşmeyi hiç düşünmüyorum. Ben bu sorunu asla ama asla siyasetin üzerinde görmüyorum. Onun siyaseti bizi bu duruma getirdi” dedi.

Ertesi gün sosyal medya hesabından da paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ya hepimizi tutuklayın ya da geceden beri tutukladığınız gençleri ve gazetecileri serbest bırakın. Daha yapacak çok işimiz var” dedi.

17 Şubat’ta yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu, AFAD ve Kızılay’ın çabalarının yetersizliğine tepki göstererek, “İlk günlerde koordinasyon eksikliği vardı. Deprem öncesi, sonrası her yerde Kızılay’ın çadırlarını gördük. Kızılay’ı yıktılar, AFAD’ı çökerttiler.”

Kılıçdaroğlu, adaylığı kesinleştikten sonra yaptığı açıklamalarda, “Ben depremzedelere söz verdim. Evleri yıkılan, dükkanları yıkılan tüm depremzedelerin evlerini, işyerlerini ben yapacağım, 5 kuruş almadan teslim edeceğim. “

KIZILAY BAŞKANININ İSTİFA

Depremin ardından çadırlarını para karşılığında AHBAP’a sattığı ortaya çıkan Kızılay’ın da tepkilerin odağı haline geldi. İktidardaki siyasetçiler, kamuoyu ve muhalefet siyasetçileri tarafından istifası talep edilen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık hakkında da benzer açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı’nın ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Kızılay’ın Ahbap’a çadır satmasıyla ilgili 3 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Sorumluluk sahibi olanlar gereğini yapsın. Herkes neye ihtiyacı olduğunu biliyor. dır-dir.”

Binali Yıldırım, 4 Mayıs’ta katıldığı televizyon programında çadır skandalıyla gündeme gelen Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a da istifa çağrısında bulundu.

Son olarak 11 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlerle birlikte katıldığı bir etkinlikte Kızılay’ın “Kızılay çadır satma işiyle uğraşmaz. Sarsıntı, seçimlere 2 gün kala görevinden istifa ettiği açıklandı.

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM

Deprem sonrası yaşadıkları illerden göç etmek zorunda kalanların deprem bölgesindeki seçmenin nasıl oy kullanacağı da tartışma konusu oldu. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, çalışmalar sonucunda illere kurduğu konteynerlerde seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için hazırlıklar yaptı. Bölgedeki okullarda daha önce sandık kurulduysa, okullarda birebir sandık kurulacak. Okulların yıkılması veya zarar görmesi durumunda bahçeye veya yakın bir alana konteynerler konularak oylama yapılacak.

Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydının tutulduğu yerde oy kullanacak ve oylar o seçim bölgesi için sayılacak. Zelzele bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmenin başka illere kaydı yaptırıldı.

Hastalık veya mani nedeniyle yatalak olan seçmenler için bu seçimde de mobil oy sandıkları oluşturuldu. Bu seçmenler, mobil sandıklarda oy kullanabilecek. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu