Haber

Ünlü Rapçi Macklemore “Özgür Filistin” Mitinginde “Bu Bir Soykırımdır” Diyerek Filistin’e Destek Verdi

‘Washington Özgür Filistin’e Ulusal Yürüyüş’ adı altında düzenlenen gösteriye, genel olarak Macklemore sahne adıyla tanınan ünlü rapçi Ben Haggerty katıldı. Macklemore, ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmayla dikkat çekti. Ünlü rapçi konuşmasında sadece Filistin’e destek vermekle kalmadı, ‘bu bir soykırımdır’ dedi. Macklemore, daha önce Instagram hesabından paylaştığı ateşkes davetinde şunları söyledi: ‘Çok sayıda Yahudi ve Müslüman arkadaşım var ve hiçbirinin zarar görmesini istemiyorum.’ Dedi ve bu paylaşımıyla birçok takipçisinden yorum aldı.

İşte Macklemore’un konuşması

ABD’nin başkenti Washington DC’de düzenlenen ve 450’den fazla sivil toplum kuruluşunun desteklediği “Washington’a Ulusal Yürüyüş: Özgür Filistin” adlı etkinliğe ünlü rapçi Maclemore da katıldı.

Macklemore katıldığı ‘Özgür Filistin’ mitinginde de bir konuşma yaptı.

“Burada olmak harika, bugün mikrofonda konuşmayı beklemiyordum.” Macklemore konuşmasına “Bu bir soykırımdır” diyerek başladı.

Macklemore, “Bana sessiz olmamı söylediler, araştırıp geriye bakmamı söylediler, bu konunun çok karmaşık olduğunu söylediler. Şimdilik sessiz olmamız gerektiğini söylediler. 3 haftadır geriye bakıyorum, bakıyorum” dedi. araştırma yaptım ve her şeyi bilmiyorum evet ama yeterince biliyorum. Ve bu bir soykırımdır!” Konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

Macklemore sahne adıyla tanınan Ben Haggerty’nin sözleri şöyle:

‘Burada olmak çok güzel, bugün mikrofonda konuşmayı beklemiyordum. Özgür Filistin konusunu konuşabilecek benden daha nitelikli/bilgili yüzlerce insan var. Ama şunu söyleyeyim, bana sessiz olmamı söylediler, araştırıp geriye dönüp bakmamı söylediler, bu konu çok karmaşık. Şimdilik sessiz olması gerektiğini söylediler. Geriye dönüp baktım ve 3 hafta boyunca araştırma yaptım ve evet her şeyi bilmiyorum ama yeterince bilgim var. Ve bu bir soykırımdır!’

İşte Macklemore’un yaptığı konuşma:

Macklemore, 20 Ekim 2023’teki İsrail-Filistin olaylarına ilişkin değerli açıklamalarda bulundu.

Macklemore, İsrail ile Filistin arasındaki gerilimi sona erdirmek için tüm ateşkes çağrılarını desteklediğini belirttiği bir Instagram gönderisi paylaştı.

“Çok sayıda Yahudi ve Müslüman arkadaşım var ve hiçbirinin incinmesini istemiyorum” diye devam etti. Birçok kişi Macklemore’un açıklamasına yorum yaptı.

İşte Macklemore’un açıklaması

Macklemore’un sözlerinin Türkçeye çevirisine bir göz atalım:

Korku içindeydim. Kelimenin tam anlamıyla boğazımda bir yumru hissettim ve daha fazla sessiz kalamadım. Rastgele bir insanın öldürülmesini kınıyorum. Hamas’ın İsrail halkına yönelik gerçekleştirdiği bombalamalar, adam kaçırmalar ve cinayetler her bakımdan korkunçtu. Kalbim bu tür bir dehşetin kurbanı olan İsraillilerle birlikte. Bir baba olarak çocuklarımdan birinin o festivalde olduğunu veya kaçırıldıktan sonra hala kayıp olduğunu hayal edemiyorum. Bu kesinlikle akıllara durgunluk verici. Ancak toplu ceza olarak masum insanları öldürmek çözüm değil. Bu yüzden dünyanın her yerinde ateşkes çağrısı yapan insanları destekliyorum.

Şu anda Filistin’de devam eden bir soykırıma tanık oluyoruz. ABD’nin desteklediği bir insani felaket gözlerimizin önünde yaşanıyor. Gazze yok ediliyor. 1 milyondan fazla insan evsiz kaldı. Okullar, hastaneler ve ibadethaneler yıkıldı. Ben yazarken masum çocuklar öldürülüyor. İnsanlar dışarı çıkamıyor. Kelimenin tam anlamıyla kuşatılmış durumdalar. İsrail Gazze’ye su, yiyecek ve ilaç girişine izin vermiyor. Ve yine de sessiz kalıyoruz. Bu yüzden sessiz kaldım. İsrail hükümetine karşı bir şey söylediğinizde hemen Yahudi düşmanı olarak etiketlenme korkusu var. Bu yanlış. Yahudi kardeşlerimi tamamen sevebilirim ve aynı zamanda İsrail hükümetini toplu katliamlar ve apartheid nedeniyle kınayabilirim.

Gösteriden önceki gece sahne arkasındaydım, yüzümden durdurulamayan gözyaşları akıyor, ülkemizin bu cinayetleri nasıl silahla ve maddi destekle desteklediğini hayretle izliyordum. NFL futbol maçlarından önce İsrail için dua ediyoruz, binalarımıza İsrail bayrakları yansıtıyoruz ve İsrail’deki felaket bombalamalarını derinlemesine izliyoruz. Bunlar, İsrail’in kaybettiği ve onlar yüzünden acı çekenlerin hayatlarını onurlandırmanın değerli yollarıdır. Peki neden aynısını Filistinliler için yapmıyoruz? Bir grup insanın hayatı diğerlerinden daha mı değerli görünüyor?

Bu çatışma konusunda uzman değilim. Bu konuda oldukça yeniyim ve giderek daha fazlasını öğreniyorum. 75 yıllık Filistin işgali ve kökleri benim doğmamdan çok öncelere uzanan derin acılar var. Ancak kolektif insan ruhumuz tehlikede olduğunda taraf seçemeyiz. Hepimizin doğru ve adil olanı savunacak bir sesi ve platformu var. Bir kişiyle bire bir görüşme olsa bile, bir kişiyle olsa bile.

Topluluk önünde konuşarak, bu konuda haklı olarak yararlandığım ayrıcalığı anlıyorum çünkü mali kaynaklara sahibim ve bir işverene veya şirkete hesap vermek zorunda değilim. Pek çok Amerikalı, bir şey söylemeleri halinde geçim kaynaklarının tehlikeye girebileceğinden korkuyor. Ama soykırıma karşı sesimi kullanarak işimi, mesleğimi veya Instagram takipçilerimi üstün tutarsam bu benim hakkımda ne söyler?

Her zaman şu MLK sözüne geri dönüyorum: ‘Endişe verici konularda sessiz kaldığımız gün hayatlarımız sona eriyor.’

Pek çok Yahudi ve Müslüman arkadaşım var ve hiçbirinin zarar görmesini istemiyorum. Ancak farklı fikirlere sahip olsak bile ilişkilerimizin sevgi ve kabule dayalı olacağına inanıyorum ve olası şiddet içeren ve duygusal konuşmaların bizi ayırmayacağına, daha çok şefkate yol açacağına inanıyorum. Masumları öldürmek asla çözüm değildir. İntikam yalnızca daha fazla nefreti doğurur. Kendimizi birbirimizden farklı düşünmek bir yalandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu