Haber

Bursa, Hatay’da 700 yıllık tarihi canlandıracak

HATAY (İGFA) –Hatay’da depremin yaralarını sarmak için büyük çaba sarf eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, depremde tamamen yıkılan ve şehrin simge eserlerinden biri olan 752 yıllık Ulu Cami’nin restore edilmesi için devreye girdi.

Yüzyılın afetinden en çok zarar gören Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser ya tamamen yıkıldı ya da büyük hasar gördü. Hatay’ın en eski camilerinden biri olan ve 1271-1272 yılları arasında yapıldığı sanılan tarihi Ulu Cami, depremler sonrası yıkılarak moloz yığınına dönmüştür. Memlûkler döneminde inşa edilen Ulu Cami, medrese, yazlık cami, şadırvan, iki türbe, şadırvan, imaret ve dükkânlar gibi farklı dönemlerde inşa edilmiş yapılardan oluşan bir külliye; Harim içinde iki mihrabın olması bakımından da tek eser olma özelliğini de taşıyordu.

ULU CAMİİ İŞBİRLİĞİ

Osmanlı Devleti’nin 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından 1396-1400 ortalarında Niğbolu Zaferi’ne adak olarak yaptırılan 600 yıllık Ulu Cami’nin bulunduğu Bursa, Hatay’daki Ulu Cami. İslam dünyasının 5. büyük tapınağı olarak kabul edilir. canlanması için devreye girdi. Hatay’da kopuk yaşam alanlarının oluşturulması, seyyar tuvaletlerin yerleştirilmesi ve yardımların dağıtılması için değerli bir zaman harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay Ulu Camii’nin yeniden inşasını üstlendi.

KÜLTÜREL DOKUYU KORUYORUZ

Hayatın bir an önce normale dönmesi için zamanının değerli bir bölümünü Hatay’da geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehrin ortasındaki tarihi yapının restore edilmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarının haberini verdi. enkaz yığınına dönüşen Ulu Cami’nin moloz yığınları.

Yüzyıllardır birçok zorluğa rağmen ayakta kalan bu nadide külliyenin iki büyük deprem sonrasında yıkıldığını hatırlatan Lider Aktaş, “Bursa olarak şehrin kültürel dokusunun korunması adına her türlü takviyenin içinde olmaya devam ediyoruz. Hatay’da. Bu içerikte; Belediye olarak tarihi Ulu Camii’nin yeniden inşasını üstlendik. Tarihi Ulu Cami aynı zamanda birçok medeniyete ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Yapıldıktan sonra birkaç kez onarım görmüştür. Külliyenin son onarımları 1986 ve 2002 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kesin inşaatını üstleneceğiz. Bursa’da tarihi Ulu Cami de bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan bu görkemli cami, Bursa’nın simgelerinden biridir. Her şehir, büyük bir tapınağın etrafında daire şeklindedir. Antakya da Bursa gibi manevi iklimini Ulu Cami çevresinde bulmuştur. Antakya’nın bu maneviyattan uzak kalmaması için Bursa olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hatay’ın kimliğini ve özellikle manevi yapısını korumak adına tarihi Ulu Cami’nin yeniden inşasını kısa sürede tamamlayacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu