Haber

Türkiye’nin İlk Uzay Gezgini Alper Gezeravcı’nın Yolculuğu Taksim Meydanı’nda İzleniyor

TÜRKİYE’NİN İLK Uzay Gezgini Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu yolculuğunu izlemek isteyen vatandaşlar Taksim Meydanı’nda kurulan çadıra gelmeye başladı.

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun başlamasına dakikalar kaldı. Lansman Töreni saat 00:49’da ABD’nin Florida kentinde gerçekleştirilecek. Tören, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın İstanbul ve Ankara’da kurduğu çadırlardan takip edilebilecek. Türkiye’nin ilk uzay yolculuğunu izlemek isteyen vatandaşlar Taksim Meydanı’nda kurulan planetaryumda yerlerini almaya başladı. Tören, NASA’nın yayınıyla dünyanın her yerinden izlenebilecek. Yayının izlenebilmesi için çadırlarda özel platformlar kuruldu.

“ARTIK UZAYDA BİR TÜRK ASTONOTUMUZ VAR”

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, “Bugün 18 Ocak 2024. Türkiye’nin uzay yolculuğu Türk asrında başlıyor. Millet olarak mutluyuz, onurluyuz, heyecanlıyız. Bakanlığımızın kurduğu çadırda tarihi anı kutluyoruz. Taksim Meydanı’nda, İstanbul’un göbeğinde, Türkiye. Buna şahit olacağız. Ve biz millet olarak bu heyecanı yaşamak için buradayız. Sanıyorum çocukluğumuzda uzay filmleri izlerken kendi aramızda erkeklerin olduğunu konuşurduk. Uzaya gidiyoruz. Türkiye’nin uzay yolculuğu bugün başlıyor. Artık uzayda bir Türk astronotumuz var. Türk devletini temsil ediyoruz. Onlar da aynı bayrakla orada olacaklar. Millet olarak bu onuru yaşıyoruz. Türkiye’nin uzay yolculuğunun başarılı olmasını diliyorum” dedi.

“EŞLİK ETMEKTEN GURUR DUYUYORUZ”

İzlemeye gelen ve projede yer alan Gamze Gülden, “Yapılacak 13 bilimsel çalışmada yer alıyorum. Projemizde keşfedilmemiş genlerin sıfır yer çekimi ortamında keşfini ve nasıl yapılacağını araştırıyoruz. Bağışıklık hücrelerinin etkileri sıfır yerçekimi ortamında olacak. Heyecanlıyız. Onlara eşlik etmekten büyük gurur duyuyoruz.” .

“13 DENEYDEN BİRİSİ OLAN GÖREVE YERLEŞTİRİYORUZ”

Berra Nur Sert, “Uzayda gerçekleştirilecek 13 deneyden biri olan göreve ev sahipliği yapıyoruz. 3 yıldır kanser üzerine çalışan biri olarak yeni genlerin keşfiyle yeni bir analiz bulmayı hedefliyoruz. Uzayda mikro yerçekimi ortamında keşfedilecek. Gelecek keşifler ve elde edilecek sonuçlar için şimdiden heyecan duyuyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“VERİLEN VİZYON VE UFUK ÖNEMLİ”

Mustafa Okyay, “2023 yılı Türkiye yüzyılı ilan edildi. Yüz yıldır yapılmayanlar yapılmaya başlandı. Bu anlamda bir ana tanıklık ediyoruz. Ufuk, ufuktan daha değerli.” Etkinliğin sonucu: Burada benimle birlikte olan çocuklarıma bir ufuk veriliyor. Burada onların sorusu şu: Neden SpaceX ile uçuyoruz? Neden SpaceX ile uçuyoruz?” “Yaptığımız çalışmalarla bunu yapamayız. Tarihi bir ana tanıklık edeceğiz. Verilen vizyon ve ufuk bizim için yeterli. Çok daha verimli çalışmalar yapılacağını ümit ediyor, teşekkür ediyoruz” dedi.

aybasti-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu