Ekonomi

Şimşek: Erdoğan’ın OVP desteği tam, tereddüt yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem enflasyonla mücadele sürecine hem de maliye politikalarına tam destek verdiğini belirterek, “Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz. En ufak bir şüphemiz yok” dedi.

Aralarında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Bloomberg’in de bulunduğu sekiz medya temsilcisi, Ankara’da yeni OVP konusunda anlaşmaya vardı. Toplantıya Ekonomik Uyum Komitesi Bakanları ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da katıldı.

Yeni OVP

Bloomberg’in haberine göre Bakan Şimşek, yeni OVP’nin “gerçekçi bir çerçeveye sahip olduğunu” savunurken, “Cumhurbaşkanımızın ister enflasyonla mücadele programı olsun ister maliye politikası konusunda desteği tam. Bunu sadece hissetmiyoruz, görüyoruz” dedi. Bu konuda net bir mesaj vermek istiyorum, en ufak bir şüphemiz yok.” Sözleri dikkat çekti.

Yılmaz, “Dünyanın en iyi programını hazırlasanız bile arkasında siyasi irade yoksa kağıt üzerinde kalır. Bu planın en büyük gücü Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat beyan etmesi ve ‘destekliyoruz’ demesidir. Yılmaz, Meclis’in açılmasıyla yapısal reform sürecinin hızlanacağını, Erdoğan’ın gerekli idari kararları uygulayacağını vurguladı.

Enflasyonda ‘üst bandın üzerinde’

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geçmişte hem hızlı büyüdüğünü hem de enflasyonu düşürdüğünü hatırlatarak, “Her dönemin koşulları farklı olabilir ama Türkiye’nin 2024 yılının ikinci yarısından itibaren bu olumlu döngüyü çok güçlü bir şekilde yakalayabileceğine inanıyoruz. Küresel koşullar da buna uygun olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu’nda tahmin ettikleri enflasyon aralığında bir değişiklik olmadığını, enflasyonun rapor tahmin aralığının üst bandı olan yüzde 62’nin üzerinde kalma olasılığının ise arttığını belirtti. Fiyatlama davranışlarındaki bozulma ve maliyet yönlü baskılara bağlı olarak 2023 yılı OVP’sinin yıl sonu TÜFE iddiasının yüzde 65 olduğunu belirtti.

Reel faiz vurgusunu dengeleyin

Toplantıda Erkan’a özellikle ilgi konusunda bir dizi soru soruldu. İstikrarın ve reel faizin zamanla görüleceğini anlatan Erkan, “Bu noktada faiz rakamlarını öne sürmek doğru olmaz. Birlikte gözlemlemek ve bakmak çok önemli.” söz konusu.

Erkan’ın bir diğer açıklaması ise “Enflasyonun düşürülmesi birinci önceliğimizdir. TL’nin geri dönüşünü sakin ve kademeli bir şekilde gerçekleştireceğiz. TL enstrümanlarını tasarruf aracı olarak tanımlamak onları korumaktır.” oldu.

sıkı para politikası

Toplantıda Şimşek’e, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sıkı para politikası vurgusunun sadece faize yönelik olup olmadığı, başka adımlar atılıp atılmayacağı da soruldu.

Şimşek’in soruya yanıtı şu oldu: “Çok boyutlu olacak. Cari açığı artıran, enflasyon baskısını artıran tüketim kalemlerinde yeniden dengelenmeye gideceğiz. Onun için tüm enstrümanları kullanacağız” dedi. oldu.

Aynı soruya Erkan, “Belirli bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma sürecini sürdüreceğiz.”

‘KKM’de öncelikli rezervler’

Şimşek Kur Muhafazakar Mevduat’tan çıkış sürecine ilişkin soruyu yanıtlarken, “Elbette aklımızda bir plan var ama bu konuları çok fazla gündeme getirmek istemiyoruz. Çünkü önce rezervlerimizi güçlendireceğiz, sonra çıkış stratejisini uygulayacağız. Dolayısıyla bu aşamada konuyu çok fazla konuşmak istemiyoruz” dedi.

Erkan ise “KKM’den çıkmak yerine geçiş sürecini konuşmak daha doğru olur” diyerek rezervlerdeki artışın kendilerini sevindirdiğini vurguladı. Erkan ayrıca zamanla döviz çeviren KKM hesaplarının yükünün azaltılması ve daha sonra devre dışı bırakılması gerektiğini söyledi.

‘Para birimi doğrusal takip etmiyor’

Şimşek, toplantıda “hiçbir zaman döviz kurunun hedefi olmadıklarının” altını çizdi. Buna rağmen dolar bazında kişi başına gelir amaçları nedeniyle bir dolar iddiası ortaya atılması gerektiğini de belirten Şimşek, “Ama şunu açıkça söylemek istiyorum. Oranın doğrusal olacağını varsayarsanız yanlış olur. Aslında burada bir amacımız yok. Dolayısıyla döviz rejiminde bir değişiklik yok” dedi. terimleri kullandık.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, Türkiye’de enflasyon seviyesinin gelişmiş ülkelere göre daha yüksek olduğunu hatırlatarak, “Enflasyondaki katılığın bir süre daha devam edebileceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyon düzeyindeki farklılıkların dövize yansıyabileceğini değerlendirdik. Bu anlayışla piyasa rasyonelliğiyle TL’nin değer kaybetmesi mümkün.” söz konusu.

‘Güçlü yatırımcı toplantıları’

Şimşek’in toplantının gündeminde bir süredir düzenlediği yatırımcı toplantıları da yer aldı. Hindistan’da yapılacak G-20 toplantısının ardından Almanya’ya gideceğini ve ülkenin en büyük 50 şirketinin yöneticileriyle görüşeceğini anlatan Şimşek, BM toplantıları sırasında da benzer toplantıların New York’ta yapılacağını, sonra Londra’da.

Şimşek, süreçte Asya ve Orta Doğu’da da benzer girişimlerde bulunacaklarını belirterek, “Yani ulaşmadığımız, diyalog kurmadığımız bir yatırımcı düşünemiyorum. Kredi değerlendirme kuruluşlarından her türlü portföy ve doğrudan yatırımcılarla güçlü bir diyaloğumuz var ve buradan başladık” dedi.

Bütçe disiplini konusunda gerekli adımların atıldığını ve para politikasında bir sürecin işlediğini belirten Şimşek, “Artık bunun tek ayağı var, dış kaynaklar… Çok güçlü olacağına inanıyorum.” ekledi.

‘DB’ye perspektif sunduk’

Dış kaynak değerlendirmesi sırasında Şimşek’e, Bloomberg’in gündeme getirdiği Türkiye fonunun 35 milyar dolara çıkarılması konusu da soruldu ve Dünya Bankası bugün bu yöndeki planlamayı açıkladı. Şimşek, sürecin nasıl geliştiğini şöyle anlattı:

“G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında Merkez Bankası başkanımız ve Dünya Bankası başkanımızla görüştük. O dönemde programa dair bir bakış açısı sunduk. Açıkçası takdir ederlerse ve programa destek için fon sağlarlarsa memnun oluruz. Bu, OVP’ye güçlü desteği ifade edecektir.”

Büyüme-enflasyon dengesi

Cevdet Yılmaz, enflasyonun üç yıl içinde tek haneli rakamlara düşeceği, büyümenin ise hemen hemen aynı kalacağı öngörüsünün sorulması üzerine ise Türkiye’nin son 20 yıldaki ortalama büyümesinin yüzde 5,5 olduğunu ancak yüzde 4,5 olarak öngörüldüğünü hatırlattı. üç yıllık program döneminde.

“Büyüme enflasyona katkı sağlayacak şekilde şekillendi” diyen Yılmaz, Türkiye’nin büyüme hedefine ihracat odaklı ulaşacağını ifade etti.

Yılmaz, bu tür programların sapmalar gösterebileceğini belirterek, “Şu anda planda görmediğimiz herhangi bir gelişme elbette gerçekleşmeleri olumlu ya da olumsuz etkileyecektir. Ancak elimizdeki verilerle en gerçekçi tahminleri yaptığımıza inanıyoruz.” dedi.

OVP’de 2023 enflasyon iddiası arttı, 2024 büyüme tahmini düştü

‘Kriter ücretlerdeki enflasyonu hedefliyor’

Mehmet Şimşek, fiyat ayarlamalarının da bu tür “hedef enflasyona” göre yapılacağını belirterek, “Ama hiçbir şekilde çalışanlar enflasyondan ezilmeyecek.”

Dar kesimin satın alma gücünü artırmanın tek yolunun enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bu programın asıl amacı zaman içinde düşük tek haneli seviyeye getirmek ve orada tutmaktır.” söz konusu.

2002’den bu yana tüm reyonların fiyatlarının ciddi oranda arttığını anlatan Şimşek, bu yılın ikinci yarısındaki fiyat artışlarının büyük kısmının kademeli artışlardan oluştuğunu hatırlattı. Şimşek, önümüzdeki yıl enflasyon tahminine göre artışların ciddi olacağını söyledi.

‘Cari fazla hedefi duruyor’

Cevdet Yılmaz, turizm ve ihracatta yaşanan gelişmeler ve altın ithalatına yönelik tedbirlerin etkisiyle yıl sonunda cari denge/GSYH oranının yüzde -4 olmasını beklediklerini açıkladı.

Yılmaz, “Dönem içerisinde kademeli olarak azalarak yüzde 2 civarına gerilemesini bekliyoruz. Yurt içi tasarrufların 1,6 puan artmasını bekliyoruz. Bu şu anlama geliyor: Türkiye içeride daha çok tasarruf edecek, yatırımlarını bunlarla yapacak, dış tasarruflar da rezervlerimizi artıracak. ‘3 yıl sonra cari fazlaya dönmeyeceksin, vazgeçtin mi’, elbette vazgeçmedik. Önemli olan cari açığın kalkınma sürecimizi kısıtlayan bir unsur olmaktan çıkmasıdır” dedi. dedi.

Bakan Şimşek, kalıcı cari fazlaya yönelik yapısal dönüşüme vurgu yaparken, “Bu üç yılı aşan bir süreç. Programın amacı cari fazlanın yapısal dönüşümlerle dönüştürülmesidir” dedi.

‘Tahakkuk oranları artacak’

Bakan Şimşek, yeni dönemde yaptığı en değerli bahislerden birinin vergi tahsilat/tahakkuk oranlarının artırılması olduğunu vurgulayarak, “Bugünkü oranları kabul etmeyeceğiz, artması için ne gerekiyorsa yapacağımızı gösterdik. yüzde 90’ın üzerinde. Vergi denetimine de devam edeceğiz ve kayıt dışılığın yaygın olduğu alanlar için elimizdeki tüm imkanları seferber edeceğiz.” değerlendirmelerini yaptı.

OVP ile vergi reformlarının da planlandığını belirten Şimşek, “Yıl sonuna kadar bunu bir noktaya getireceğiz ve önümüzdeki yılın başından itibaren Meclis’e göndermek mümkün olacak.”

‘Yeni BES modeli’

Şimşek, bir soru üzerine patronların da katkı sağladığı yeni bir bireysel emeklilik modeli öngördüklerini belirterek, “Amaç tasarrufları artırmak, kalış süresini ve fon miktarını artırmak. Bu önemli çünkü bunu yapabilirsek bir yandan bütçe disiplini ile kamu tasarruflarını artırırken, diğer yandan çalışanlarımızı uzun vadede tasarrufa teşvik etmiş olacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu