Haber

Polonya İklim Bakanı, nükleer enerjiye geçiş yapana kadar kömür yakıtını sonlandırmayacaklarını açıkladı

Polonya İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa, Polonya’nın kömür yakıtlı elektrik üretimini nükleer enerji ile değiştirene kadar sonlandıramayacağını söyledi.

Moskwa düzenlediği basın toplantısında Polonya enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Elektrik üretiminde hâlâ büyük ölçüde kömüre bağımlı olduklarını ifade eden Moskwa, Polonya’nın kömür yakıtlı elektrik üretimini nükleer enerji ile değiştirene kadar sonlandıramayacağının altını çizdi.

Moskwa, “Sistemimizi buna hazırlıyoruz. Mevcut kömürlü termik santrallerimizin teknolojik ve ekonomik incelemesini tamamladık. Modernizasyon konusunu da inceliyoruz.” sözlerini kullandı.

2040 yılına kadar yenilenebilir ve nükleer enerjinin Polonya’nın elektrik sepetinin yüzde 73’ünü oluşturmasını hedeflediklerini belirten Moskwa, “Etkin bir enerji geçişi için enerji iletim ve dağıtım ağlarının geliştirilmesi gerekiyor. İlk nükleer santrali açmak istiyoruz. 2033’te Polonya’da.” dedi.

Polonya hükümeti Kasım 2022’de “Nükleer Enerji Programı” kapsamındaki ilk elektrik santralinin teknolojisinin Westinghouse tarafından sağlanmasına karar verdi.

İlk nükleer santralin inşaatının 2026 yılında başlaması planlanıyor.

Polonya hükümetinin enerji stratejisinin bir parçası olarak ülkede toplam kapasitesi 6 ila 9 gigawatt olan 6 nükleer güç ünitesi inşa edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu