Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarına çevrildi

Küresel piyasalarda, Orta Doğu’daki çatışmaların daha geniş alanlara yayılabileceği ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklenenden daha uzun süre sonra siyasi faiz oranlarının beklenenden daha yüksek seviyelerde tutulabileceği endişeleriyle olumsuz bir seyir izleniyor. Beklentilere göre önümüzdeki hafta gözler ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer değerli varlıklarda olacak. merkez bankalarının faiz kararlarına yansıdı.

7 Ekim’de başlayan İsrail-Filistin çatışmasının tüm dünyadan gelen tepkilere rağmen devam etmesi piyasalardaki risk algısını artırırken, konuya ilişkin haber akışı da piyasaların yönünü etkilemeye devam ediyor. pazarlar.

Analistler, önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak Fed Para Politikası Kurulu toplantısında Fed’in politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutacağının kesin olduğunu hatırlatarak, bankanın faiz oranını 2024 yılına kadar sabit tutacağına dair öngörülerin güçlü kalmaya devam ettiğini hatırlattı. Para piyasalarındaki fiyatlamalar. diye vurguladı.

Analistler, kararın ardından açıklanacak toplantı metninde yer alan açıklamaların önemine vurgu yaparak, Fed Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrasında yapacağı açıklamaların piyasalarda volatiliteyi artırabileceğini belirtti.

Analistler, Fed’in para politikası kararlarını alırken dikkate aldığı en önemli veriler arasında yer alan tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdam verilerinin de bankanın gelecekte hangi adımları atacağına dair sinyaller verebileceğini belirtti.

Orta Doğu’daki gelişmelerin yanı sıra yoğun makroekonomik bilgi takviminin de takip edildiği geçen hafta açıklanan veriler, Fed’in “şahin” adımlarına rağmen ABD ekonomisinin güçlü kaldığını gösterirken, bankanın politika faizini aynı seviyede tutacağına ilişkin endişeler arttı. beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kaldı.

ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,9 büyüyerek beklentileri aşarak 2021 yılının son çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini kaydetti.

Ülkede Eylül ayında tüketim harcamaları tahminlerin üzerinde yüzde 0,7 oranında artarken, gelirler tahminlerin altında yüzde 0,3 oranında arttı.

Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği, gıda ve enerji kalemlerini hariç tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde piyasa beklentilerine paralel olarak aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,7 arttı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, söz konusu verilere ilişkin yaptığı açıklamada, güçlü tüketici harcamaları ve istihdam artışının ABD’nin ekonomik büyümesini desteklediğini, küresel tahvil getirilerinin son aylarda önemli ölçüde arttığını belirtti.

Fitch’ten yapılan açıklamada, tahvil getirilerindeki artışın, merkez bankalarından politika faiz oranlarının zirvelere yaklaştığı yönündeki sinyallere ve uygulanan parasal sıkılaştırmanın artık kredi büyümesi üzerinde baskı oluşturmaya başladığına dair açık delillere rağmen gerçekleştiği vurgulandı.

Öte yandan hafta başında yüzde 5,02 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ABD 10 yıllık tahvil faizi, yaklaşık 18 baz puan düşerek haftayı yüzde 4,84 seviyesinde tamamlarken, dolar da haftayı yüzde 4,84 seviyesinde tamamladı. Endeks haftayı haftalık bazda yüzde 0,4 artışla 106,6 seviyesinde tamamladı. .

Orta Doğu’da gerilimin olmayışı emtia fiyatlarına doğrudan yansırken, üst üste 3. hafta da yükseliş eğilimini sürdüren altının ons fiyatı, haftayı yüzde 1,2 artışla 2.005,9 dolardan tamamladı. Böylece ons altın yaklaşık 5 ay aradan sonra ilk kez 2.000 doların üzerine çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu