Haber

İBB Başkan adayı Kurum, Türkiye Ermenileri Patrikhanesini ziyaret etti. İfade

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı adayı Murat Kurum, “Milletimizi birleştirecek adımları, İstanbul’umuzu yarınlara taşıyacak güçlü hedefleri hep birlikte kararlılıkla ortaya koyduk. Türkiye’nin bu asalet ve mücadele dolu yürüyüşünde birlikte koşuyoruz ve bundan sonra da aynı anlayışla birlikte koşmaya devam edeceğiz.” söz konusu.

Kurum, AK Parti İstanbul Milletvekili Sevan Sıvacıoğlu ile birlikte Fatih’teki Türkiye Ermenileri Patrikhanesini ziyaret ederek, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ve Başepiskopos Aram Ateşyan ile görüştü.

Daha sonra buradaki Surp Asdvadzadzin Patrik Kilisesi’nde cemaatle buluşan Kurum, yüzyıllardır varlıkları ve eşsiz değerleriyle medeniyet birikimine katkıda bulunan cemaat mensuplarıyla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Santa Maria Kilisesi’ndeki silahlı saldırıyı hatırlatan Kurum, saldırının ardından devletin tüm birimlerinin faillerin bulunması için çalışma yaptığını söyledi.

Bu süreci yakından takip ettiklerini belirten Kurum, “Muhterem Rahip Anton Bulai’yi arayıp acil şifalar dileklerimizi ilettik. Bu alçak saldırıların asla amacına ulaşamayacağının altını bir kez daha çizmek istiyorum. Her zaman dostlarımızın yanında olacağımızı özellikle ifade etmek isterim.” dedi.

Kurum, Türkiye’nin çok farklı mezhep ve dinlerin hoşgörü içinde yaşadığı bir “kardeşlik coğrafyası” olduğunu vurguladı.

Yıllardır görmezden gelinen sorunların tozlu raflarda biriktiği Türk yönetimini 2002 yılında devraldıklarını belirten Kurum, “Tüm değerlerle birlikte, her alanda bütünsel ve güçlü çözüm iradesini cesaretle ortaya koyduk. ​Ülkemizde yaşıyoruz. Türkiye’de birlik ve beraberliğin sağlanması için dostluğumuzu her şekilde sürdürüyoruz.” Geçen gün yeni adımlarla, yeni güzelliklerle kendimizi güçlendirdik çünkü biz her zaman ’85 milyon büyük Türk ailesiyiz.’ “Dedik. Her birimiz kendimizi bu ailenin onurlu, asil ve eşit bireyleri olarak gördük.” söz konusu.

“Çeyrek asırdır yol arkadaşımızsınız”

Kardeşliği güçlendirme konusunda her zaman kararlı olduklarını ve ayrım yapmadan halkın hizmetinde olduklarını belirten Kurum, “Dostlarımıza sımsıkı sarıldık. Milletimizi birleştirecek adımları, milletimizi taşıyacak güçlü hedefleri hep birlikte kararlılıkla ortaya koyduk. İstanbul’dan geleceğe. Türkiye’nin bu asil ve emek dolu yürüyüşünde bugüne kadar “Hep birlikte koştuk, bundan sonra da aynı anlayışla birlikte koşmaya devam edeceğiz. 1994 yılında İstanbul’da başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan iktidarımız boyunca azınlık temsilcilerimizin her zaman yanında olduk. Sizler de bu çeyrek asırdır bizim yoldaşlarımızsınız.” dedi.

Kurum, 2020 yılında hayatını kaybeden AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan’ın sadece Ermeni toplumunun değil tüm Türkiye’nin sevgisini kazanmış güzel bir gönüllü arkadaş olduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Sıvacıoğlu’nun da Meclis’te milletvekili olarak asil bir görev yerine getirdiğini belirten Kurum, şöyle devam etti:

“Sadece Ermeni toplumunu değil, tüm azınlıkları temsil eden, Gazi Meclis’imizde azınlıklarımızla birlikte yaşama istek ve arzusunu her zaman canlı tutan değerli bir meslektaşımızdır. Biz bu arkadaşlarla ortak ilkesiyle yola çıktık. Vatan, ortak gelecek ve eşit vatandaşlık.Sadece geçmişte yapılan haksızlıkları telafi etmek için değil, “Farklı dinlere mensup vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının daha kolay karşılanması için hep birlikte çok sayıda reforma imza attık. Bu, medeniyetimizin tarih boyunca bize öğrettiği en önemli ilkelerden biridir.”

Kurum, 2011 yılında yaptığı yasal düzenlemeyle azınlık vakıflarının mülkiyet haklarını güvence altına aldıklarını, Ermenice ders kitaplarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2010 yılından itibaren Ermeni okullarında ücretsiz olarak dağıtıldığını, Süryani okulu Mor Efrem’in eğitime başladığını belirtti. 2014 yılında ilk kez eğitim hayatını anlattı.

Azınlıklara ilişkin müfredat değişiklikleri yaparken okullara yardım etmeyi de ihmal etmediklerini kaydeden Kurum, farklı din ve inançlara ait asırlık ibadethaneleri restore ederek kapılarını yeniden açtıklarını belirtti.

Kurum, 2015 yılında Edirne Büyük Sinagogu’nun yenilendiğini, İstanbul Edirnekapı’daki Rum Ermeni Kilisesi Ayayorgi’nin 3 yıllık bir restorasyonla yenilenerek 2017 yılında yeniden ibadete açıldığını, İstanbul’daki Demir Kilise’nin ise 2015’in ardından yeniden ibadete açıldığını bildirdi. 7 yıllık kapsamlı onarım. Yeşilköy’de açılan Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi’nin, Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise olarak tarihe geçtiğini hatırlattı.

PKK’lı teröristlerin 2015 yılında Diyarbakır’daki baskınlarında yıkılan kilisenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından restore edildiğini hatırlatan Kurum, “Bize gelip o kilisenin yapılmasını kendileri talep ettiler. Bakanlık orada ne kadar tarihi eser ve caminin bulunduğunu söyledi.” “Bir medresemiz, bir kilisemiz varsa bütüncül bir yaklaşımla projelerimizi başlattık, hepsinin yeniden inşası, restorasyonu için çalışmalarımızı başlattık ve çok şükür bugün kilisemiz orada her gün 500 cemaate hizmet veriyor.” Şu şekilde konuştu:

“Gerekirse İstanbullu dostlarımıza yeni ibadethaneler hediye edeceğiz”

Kurum, kimsenin kendini yalnız hissetmediği, kimsenin geride kalmadığı bir İstanbul için koşacaklarını, şehri hep birlikte kucaklayacaklarını söyledi.

Özellikle azınlıkların yaşadığı ilçelerdeki okulların yapısal sorunları olduğunu bildiğini belirten Kurum, “Hem Sayın Patriğimiz, hem de Sayın vekilimiz hem güçlendirme hem de yeniden imar taleplerini bize ilettiler. Duvarların bir kısmı yıkıldı, bir kısmı yıkıldı. Çatılar çöktü, birçoğu hasar gördü. 1 Nisan sabahından itibaren vakit kaybetmeden bunu yapmayı umuyoruz.” “İstanbul medeniyetinin bu güzide değerlerini tek tek inceleyip camiamızla ve sizlerle istişarede bulunacağız.” söz konusu.

Gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde, İstanbul’a ve İstanbul halkına yakışacak şekilde yürüteceklerini belirten Kurum, “Bu anlamda tüm okullarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. Ayrıca ilgili tüm ihtiyaçları da hızlı bir şekilde karşılayacağız. Özellikle azınlıkların yoğun olarak yaşadığı ilçelerimiz olan Üsküdar, Fatih, Adalar, Şişli ve “Beyoğlu’nda hasar gören ibadethanelerimizi yenileyeceğiz, gerekirse yeni ibadethaneleri de halkımıza kazandıracağız. İstanbullu arkadaşlarımız.” dedi.

Kurum, toplumda çok sayıda yaşlı ve engelli vatandaşın bulunduğunu, onların ihtiyaçlarını takip ettiklerini, kurulacak bakım merkezleriyle de her zaman ihtiyaç sahiplerinin yanında olacaklarını belirtti.

Bütün bu hizmetleri vatandaşla birlikte vereceklerini belirten Kurum, şunları kaydetti:

“Fatih Sultan Mehmet’in bize emaneti olan değerli dostlarımızı hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Kendi değerlerinizi en mutlu, en huzurlu şekilde yaşayacağınız bir İstanbul için sizlerden de desteklerinizi bekliyor ve umuyoruz. 31 Mart akşamı. Bu kardeşlik hukukunun güçlenerek devam etmesini istiyoruz.” 1 Nisan sabahı Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Zaza’sı, Çerkes’i, Gürcü’sü, Arap’ı, Ermeni’si, Rum’u, Yahudi’si ile herkesin İstanbul’a geleceğine inanıyoruz. Aşık olan tüm dostlarımız kazanacak.”

“İstanbul’un her şeyden önce güzel kalmasını istiyoruz”

Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan da İstanbul’un şiirlere konu olmuş dünyanın en güzel şehri olduğunu belirterek, “Büyük Konstantin Roma’yı terk ederek İstanbul’da yeni bir başkent kurdu. ‘Bütün yollar sana çıkar.’ Roma.’ Diyorlar ama ondan sonra bütün yollar İstanbul’a çıkmaya başladı.” söz konusu.

Maşalyan, bugüne kadar kentte görev yapan tüm İBB ve ilçe belediye başkanlarına hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Elbette 20 milyon insan İstanbul’da hayat kurmuş ve yaşamını sürdürüyor. Her birinin farklı talepleri, istekleri var ama biz her şeyden önce İstanbul’un keyifli kalmasını istiyoruz. O keyifler efsane kalsın. Belediye başkanı olursanız O zaman İstanbul senin olacak.” “Bu obeziteden nasıl kurtarırız, bu şehir büyümesini nasıl durdurabilir, içe dönebilir, iyileşebilir, onarabilir ve yeniden güzelleşebilir? Lütfen buna sahip çıkın çünkü artık bu şehrin sonunu bilmiyoruz.”

İstanbul’da doğup büyüdüğünü belirten Maşalyan, “Adını ilk defa duyduğum ilçeler, bölgeler var ve bu şehir büyüyor. Allah gücünüzü artırsın. Zor bir işe talipsiniz ama Biz senin geçmişini biliyoruz, bu görevler sana yabancı değil. Senin bize, cemaatimize olan yakınlığını da biliyoruz, Allah’ım.” Allah yolunuzu açık etsin, dualarımız sizinle.” dedi.

Konuşmalarının ardından Maşalyan, Kuruma kitap hediye etti.

Programa AK Parti İstanbul milletvekilleri Mustafa Demir ve Büşra Paker, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ve Cumhur İttifakı Bakırköy Belediye Başkanı adayı Ali Talip Özdemir katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu