Ekonomi

Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı 2027 Yılında Tamamlanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir arasındaki yolculuk süresini 3,5 saate düşürecek hızlı tren hattının 1 yıl erken tamamlanıp 2027 yılında hizmete gireceğini belirtti.

Uraloğlu, yaptığı açıklamada, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafenin 624 kilometreye düşeceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, projeyle 14 saat olan Ankara-İzmir güzergahında yolculuk süresinin 3 saat 30 dakikaya düşeceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“9 istasyonla Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan 7 milyondan fazla insan direkt hızlı tren konforuyla tanışacak. Kütahya gibi çevre illerle etkileşim de dikkate alındığında, trenden yararlanan nüfusun Hızlı tren hizmeti daha da artacak. Sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemiz 3. büyük ilimiz İzmir ile Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerini buluşturarak bölgedeki ticaret hacmini artıracak. Ankara’ya yakın güzergah üzerinde.”

Uraloğlu, 2028 yılında tamamlanması planlanan hattın 1 yıl erken bitirilip 2027 yılında hizmete gireceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, projeyle Ankara-Afyonkarahisar arası yolculuk süresinin 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arası yolculuk süresinin 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arası yolculuk süresinin ise 1 saat 10 dakikaya düşeceğine dikkat çekti. 2 saat 50 dakikaya düşürülecek.

Proje tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton kargo taşınmasının beklendiğine dikkat çeken Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Proje kapsamında 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 21,2 kilometre uzunluğunda 67 viyadük ve 66 köprü inşa edeceğiz. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte, İlk etapta, yıllık karşılıklı tren seferleri, günlük 8 tren seferine bağlı olarak zaman, enerji ve bakım maliyetleri gibi azaltılacak. “Ürünlerden yaklaşık 1,1 milyar lira tasarruf etmeyi hedefliyoruz.”

haber-babaeski.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu