Cumhuriyetin 100. yılı blockchainde!
Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı, gerek kamu kurumları gerekse özel sektör paydaşları tarafından karada, havada ve denizde coşkulu etkinliklerle kutlandı. Fiziksel ortamlarla sınırlı kalmayan kutlamalar, Türkiye merkezli bir blockchain medya şirketi ve ABD merkezli bir finans kuruluşunun katkılarıyla dijital ortama da taşındı. Blockchain teknolojisi kullanılarak yürütülen çalışma, 100. yıl kutlamalarının her alana yayılması açısından da oldukça değerli.
Her alanda büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen Cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarına bir yenisi daha eklendi. Türkiye merkezli blockchain medya şirketi Uzmancoin ve ABD merkezli Bitcoin finansal hizmetler şirketi Swan tarafından yürütülen çalışmayla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü Bitcoin blockchain’ine kazındı. . Bu anlamlı çalışma özellikle blockchain teknolojisini yakından takip edenlerden büyük beğeni topladı.
Atatürk’ün ünlü sözleri Bitcoin blockchain’ine kazındı
Birçok kişi blockchain teknolojisinin kullanım alanının ticari faaliyetlerle sınırlı olduğunu düşünse de bu bilgi doğru değildir. Geçtiğimiz günlerde dijital ortamda gerçekleştirilen Cumhuriyetin 100. yıl kutlaması da blockchain teknolojisiyle neler yapılabileceğini göstermesi açısından oldukça değerli. Sonsuza dek korunması ve dijital bir belgenin gelecek nesillere aktarılması için tercih edilen bu teknoloji, Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle gerçekleştirilen bir çalışmayla büyük ses getirdi. Uzmancoin ve Swan iş birliğiyle yürütülen çalışmayla 29 Ekim saat 19.15’te çıkarılan 814.398 numaralı bloğa “UC&Swan” imzasıyla İngilizce ve Türkçe şu bildiri yerleştirildi: “Yurtta Barış, Yurtta Barış” Dünya – Atatürk 100. Yıl Kutlu Olsun!” ve “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh – Atatürk’ün 100. Yılı Kutlu Olsun!”
“Gelecek nesiller için dijital bir anıt görevi görecek”
Çalışma hakkında bilgi veren Uzmancoin Kurucusu ve KRPT Yönetici Ortağı Ceylan Arslan, “Cumhuriyetimizin 100. yılı sadece bizim için değil tüm dünya için değerli bir dönüm noktasıdır. Bu tarihi anı, gelecek nesiller için en güvenli dijital defter olan Bitcoin’e kazımaktan gurur duyuyoruz. 100. yılımızı coşkuyla kutlarken, tüm dünyanın barışa en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hafızalarımıza kazınan sözlerini bir kez daha hatırlatmak istedik. Bu anlamlı süreci Bitcoin topluluğu adına Swan ile birlikte yürütmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Gelecekte de hem ülkemiz hem de dünya için değerli çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz” dedi.
“Tarihi önemi büyük bir eser”
Ceylan Arslan, “Bitcoin blockchain üzerinde yazılan mesajlar, hacklenmesi neredeyse imkansız bir durumda saklanabiliyor. Bu teknolojiyi bu kadar popüler kılan şeylerden biri de sağladığı güvenlik özelliğidir. Bu özellik, dünyanın her yerinden insanlar için değerli tarihi olay ve anların bu teknolojiyle dijital olarak kaydedilmesine olanak tanıyor. Bitcoin Kurucusu Satoshi Nakamoto da ilk bloğa 2008-2009 küresel ekonomik krizinin zor günlerine atıfta bulunan bir mesaj bıraktı. Sözlerini “Bu, Bitcoin’in dijital bir para biriminden daha fazlası olduğunu gösteriyor” diyerek tamamladı.