BM, Türkiye ve Suriye’de Deprem Bölgelerinde Acil Yardım Operasyonlarını Sürdürüyor
BM Dünya Beslenme Programı, depremin ardından ilk dört günde Türkiye ve Suriye’de 115 bin kişiye acil ihtiyaç duyulan gıda yardımını ulaştırdı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 11 Şubat (Xinhua) — Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sözcüsü Stephane Dujarric, BM’nin Türkiye ve Suriye’nin bazı bölgelerini vuran büyük depreme yanıt olarak acil durum gruplarını ve yardım operasyonlarını seferber etmeye devam ettiğini söyledi. .
Yaklaşık 130 uluslararası kentsel arama ve kurtarma grubu Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerinde çalışıyor. Dujarric Cuma günü 57 uluslararası arama kurtarma ekibinin daha yolda olduğunu duyurdu.
Dujarric, Türk hükümetinin talebi üzerine toplam 50 üyeden oluşan iki BM afet değerlendirme ve koordinasyon ekibinin operasyonların koordinasyonunu desteklemek için Gaziantep’e ve etkilenen bölgedeki dört merkeze konuşlandırıldığını belirtti.
Ayrı bir BM afet değerlendirme ve uyum ekibinin de Suriye’ye gelerek oradaki faaliyetlere destek vermek üzere Halep, Humus ve Lazkiye’ye konuşlandırıldığını belirten Dujarric, “Depremden sonra insani ihtiyaçların bu kadar fazla olması nedeniyle, sınır ötesi de dahil olmak üzere yardımlar hızla ulaştırıldı. sınırda yardım operasyonlarını artırmak için çalışıyoruz” dedi.
İkinci bir BM yardım konvoyu, Pazartesi günkü sarsıntının ardından Cuma günü Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye Cilvegözü Sınır Kapısı’nı geçti. Konvoyda barınak ve gıda dışı maddelerle dolu 14 kamyon yer aldı. Dujarric, günlük basın toplantısında, bunların Uluslararası Göç Örgütü tarafından sağlandığını söyledi.
Dujarric, insani yardım kuruluşlarının Suriye’deki acil durum müdahale çabalarını gıda ve gıda dışı maddeler, taşınabilir su, ilaçlar, ilk yardım ve travma tedavisi, insan sağlığı kitleri ve diğer savunma ekipmanları sağlayarak desteklediğini söyledi.
Sözcü, BM Dünya Gıda Programı’nın depremin ardından ilk dört günde Türkiye ve Suriye’de 115 bin kişiye acil ihtiyaç duyulan gıda yardımını ulaştırdığını ve dağıtımın devam ettiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün devam eden müdahale çabalarını desteklemek için her iki ülkeye 72 ton travma ve acil cerrahi ekipman teslim ettiğini belirten sözcü, Perşembe günü ilk charter uçuşunun Türkiye’ye 37 ton hayat kurtarıcı malzeme, ikinci charter uçuşunun ise 37 ton hayat kurtarıcı malzeme taşıdığını söyledi. Cuma günü Suriye’ye 35 ton yük taşıyan uçak. Ekipmanın taşındığını söyledi.
Dujarric, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) hem Türkiye’de hem de Suriye’de başta hamileler olmak üzere depremzedelere Türkiye’deki mevcut doğum noktaları aracılığıyla ve ayrıca temel hijyen malzemelerini içeren insan sağlığı kitleri ile üreme sağlığı hizmeti verdiğini söyledi. yeni anneler ve bebekleri için doğum seti dağıttığını duyurdu.
UNFPA, Suriye’nin kuzeybatısındaki ihtiyaç sahibi kadın ve kızlara 60.000 adet önceden hazırlanmış bakım seti dağıtmaya başladı. Bu hafta sonu UNFPA, kadın ve kız çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamak için üreme sağlığı malzemeleri, ilaçları ve ekipmanlarıyla birlikte sınırı geçerek kuzeybatı Suriye’ye iki kamyon gönderecek.
UNFPA, Halep’e temel hijyen malzemeleri, battaniyeler, kışlık giysiler ve hamile ve emziren kadınlar için gerekli malzemeleri taşıyan 13 kamyonluk bir konvoyun geldiğini bildirdi. Malzemeler, Halep’te ve Halep’in kırsal kesimlerinde kadın ve kız çocukları için sığınma evlerine ve güvenli alanlara dağıtılıyor. Sözcü, altı kamyonun hafta sonu Lazkiye ve Hama’ya hamile ve emziren kadınlar için temel hijyen malzemeleri, battaniye ve erzak taşıyacağını söyledi.